10.7 – Arthropoder som vektorer

Arthropoder (leddyr) er dyr, der er karakteriseret ved segmenterede kroppe, hårde ydre skeletter og sammenføjede ben. Med næsten 1 million kendte arter, der dette den største række i dyreriget. Selvom arthropoder ikke er mikroorganismer selv, vil vi kort beskrive dem her, fordi et par suger blod fra mennesker og andre dyr og kan overføre mikrobielle sygdomme, mens de gør det. Arthropoder, der bærer patogene mikroorganismer, kaldes vektorer. Fnat og pediculose er sygdomme der er forårsaget af arthropoder.

Repræsentative klasser af arthropoder omfatter følgende:

  • Arachnida (otte ben): eddekopper, mider og flåter
  • Crustacea (fire følehorn): Krabber og krebsdyr
  • Insecta (seks ben): bier, fluer og lus

Tabel 10.7.1 viser de arthropoder, der er vigtige vektorer og figur 10.7.1 og 10.7.2 illustrerer nogle af dem. Disse insekter og flåter opholder sig kun på et dyr, når de spiser. En undtagelser herfra, er lus, der tilbringer hele sit liv på sin vært og kan ikke overleve i lang tid væk fra sin vært.

Figur 10.7.1 – Blodsugende myg og tæge
Figur 10.7.2 – Eksempler på arthropodevektorer

Nogle vektorer er blot et transportmiddel for et patogen. For eksempel lægger stuefluer deres æg på rådnende organisk materiale, som for eksempel fæces. Mens de gør dette, kan fluen opsamle et patogen på sine fødder eller på kroppen og dermed transportere patogenet til vores mad.

Nogle parasitter formerer sig i deres vektorer. Når dette sker, kan parasitterne ophobes i vektorens fæces eller spyt. Store antal parasitter kan derefter aflejres på eller i værten, mens vektoren spiser fra værten. Spirocheten, der forårsager borrelia, overføres af skovflåter på denne måde og Vest Nil virus overføres på samme måde af myg.

Som tidligere beskrevet, er Plasmodium et eksempel på en parasit der kræver, at dens vektor også er den definitive vært. Plasmodium kan kun reproducere sig kønnet i tarmen på en Anopheles myg. Plasmodium injiceres i en menneskelig vært med myggens spyt, der virker som en antikoagulant, som holder blodet flydende.

For at eliminere vektorbårne sygdomme, fokuserer sundhedspersonale på at udrydde vektorerne.

← Forsiden 10.8 – Kapitelresumé →