13.6 – Udgangsportaler

Ligesom mikroorganismer kommer ind i kroppen gennem den foretrukne rute, forlader de også kroppen igen gennem specifikke ruter, kaldet udgangsportaler i sekreter, afsondringer, afladninger eller væv der bliver udstødt. Generelt vedrører udgangsportalerne den inficerede del af kroppen, hvor mikroorganismer har tendens til at benytte den samme udgangsportal som indgangsportal. Udgangsportaler, lader patogenerne spredes gennem en population, ved at tillade flytning fra en modtagelig vært til en anden. Denne form for information om udbredelse af en sygdom, er meget vigtig for epidemiologer (se del 12).

De mest almindelige udgangsportaler, er det respiratoriske system og mave-tarmkanalen. Mange patogener der lever i luftvejene udledes fra kroppen gennem mund og næse under hoste eller nysen. Disse mikroorganismer findes i små dråber, bestående af slim. Patogener, der forårsager tuberkulose, kighoste, lungebetændelse, skarlagensfeber, meningokok meningitis, skoldkopper, mæslinger, fåresyge og influenza, udledes gennem luftvejene. Andre patogener frolader kroppen via mave-tarmkanalen i fæces eller spyt. Afføring, kan være forurenet med patogener associeret til salmonellose, kolera, tyfus, shigellose, amøbisk dysenteri og polio. Spyt kan også indeholde patogener, som for eksempel dem der forårsager rabies, fåresyge og infektiøs mononukleose.

En anden vigtig udgangsportal, er den urogenitale kanal. Mikroorganismer, der er ansvarlige for seksuelt overførte sygdomme, findes i sekreter fra penis og vagina. Urin kan også indeholde patogener, der er ansvarlige for tyfus og brucellose. Hud og sårinfektioner, er andre udgangsportaler. Infektioner overført fra huden omfatter børnesår, ringorm, herpes simplex og vorter. Udflåd fra sår, kan sprede infektioner til en anden person, ved direkte eller indirekte kontakt med en forurenet smittespredende genstand forinden. Inficeret blod kan opsamles og indsprøjtes gennem stikkende insekter og forurene kanyler og sprøjter og dermed sprede en infektion i en population. Eksempler på sygdomme, der overføres af stikkende insekter er gul feber, pest, tularæmi og malaria. AIDS og hepatitis B kan overføres gennem forurenede kanyler og sprøjter.

Før du fortsætter til næste del, skal du undersøge figur 13.6.1 grundigt. Den sammenfatter nogle af de centrale begreber i de mikrobielle mekanismer til patogenicitet, som er blevet beskrevet i denne del.

Figur 13.6.1 – Mikrobielle mekanismer i patogenicitet
← Forsiden 13.7 – Kapitelresumé →